Saturday, October 30, 2010

jual bundle dalam internet tak salah

Berita Harian
"Irfan jadi jutawan muda berniaga guna Internet"
Siswazah menganggur boleh ceburi perniagaan berasaskan ICT

Memperoleh keuntungan lumayan hingga mampu bergelar jutawan pada usia muda menjadi impian setiap insan.

Jika anda mengenali pengasas laman lelongan menerusi imternet yang dikenali Ebay, Pierre Omidyar yang menjadi jutawan dalam usia belum pun mencecah 30 tahun.

Berikutan kejayaan Omidyar jugalah mendorong anak muda tempatan lulusan sarjana muda reka cipta multimedia dari universiti Staffordshire, United Kingdom, Irfan Khairi, 28, menceburi perniagaan sendiri di internet.

Pengalaman luas sebagai pereka sistem multimedia dan perunding internet di salah sebuah syarikat teknologi maklumat [IT] di Netmedia [UK] Ltd, Birmingham, Irfan memanfaatkan peluang itu dengan memulakan jaringan perniagaan di internet.

'Pada asalnya, saya menjalankan perniagaan itu secara sambilan pada 1999 dan lama-kelamaan permintaan semakin bertambah dan mengambil keputusan untuk memberi tumpuan terhadap perniagaan ini.

'Bermodalkan hanya RM500, laptop dan akses internet, saya menubuhkan perniagaan laman web Idea Bubble'.

'Selepas tiga tahun, saya berjaya memperoleh pendapatan bersih sebanyak RM1 juta tanpa pekerja dan peralatan Komputer Canggih.' Katanya kepada Berita Harian di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Irfan berkata kesungguhan dan yakin terhadap potensi diri menjadi kunci kejayaan beliau yang turut disokong keluarga.

Sehingga kini, Irfan telah memberi perkhidmatan kepada lebih 3,000 pelanggan di seluruh negara.

Ditanya mengenaai perniagaan internet, Irfan berkata konsepnya lebih luas kerana memperoleh pelanggan dari seluruh negara.

'Kemudahan internet sebenarnya memberi potensi cukup luas dalam memperluaskan perniagaan dan kita boleh berniaga apa sahaja di luar sana.

'Jenis perniagaan itu pula bebas asalkan mendapat permintaan pelanggan,Saya memilih menawarkan perkhidmatan reka bentuk laman web, grafik, e-BOOK, perunding multimedia, e-Niaga, pembelajaran dan terbaru menceburi bidang pelancongan,' Katanya.

Katanya, perniagaan itu sesuai diceburi golongan siswazah menganggur kerana mereka mempunyaai pelbagai kepakaran dalam bidang yang boleh diniagakan menerusi internet, asalkan mereka celik IT, mempunyaai peralatan komputer dan kemudahan internet.

0 comments:

Post a Comment